decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Czego jeszcze nie wiemy o surowym kakao?


Kakao surowe i jego właściwości.

Zwykłe kakao jest to kakao, które spotykamy na sklepowych półkach najczęściej. A kakao surowe? Co powinniśmy o nim wiedzieć? Zwykłe kakao oraz surowe kakao są produktami o bardzo różnych właściwościach. Kakao surowe pochodzi z surowych ziaren kakaowca, a więc nie są poddawane temperaturze wysokiej. W przeciwieństwie do tego kakao zwykłego ziarna nie są ani prażone, ani palone. Są jedynie suszone oraz fermentowane. Zachowują dzięki temu naprawdę wiele składników bardzo cennych. Gdy ziarna są palone, to niestety są pozbawione wszelkich antyoksydacyjnych właściwości, w które samo kakao jest naprawdę bardzo bogate. Surowe kakao to bez dwóch zdań najbogatsze źródło magnezu i to na całym świecie. Jest bardzo bogate w mangan, potas, chrom czy też wapno. Okazuje się, że tak naprawdę porcja kakao surowego zawiera więcej żelaza, a niżeli porcja wołowiny oraz także więcej cynku, a niżeli większość ziaren i warzyw. A na co kakao surowe jest dobre?

Kakao surowe świetne na….

Surowe kakao jest świetne na poprawę samopoczucia oraz humoru. Kakao jako jedyna roślina zawiera taką substancję jak anandamid. Substancja ta jest związkiem, który produkuje się w sposób naturalny w naszym organizmie po fizycznym wysiłku. Dzięki właśnie surowym kakao można być znacznie szczęśliwszym. Okazuje się, że kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także poprawia znacznie nasz humor. W kakao surowym kryje się jeszcze inny składnik, który poprawia nastrój. Mowa o PEA. Powoduje ona z kolei uwolnienie endorfin oraz jest produkowana w naszym organizmie, wówczas gdy jesteśmy zakochani.

Chroni serce i zapobiega starzeniu się.

Jakby tego było mało surowe kakao jest bogatym źródłem magnezu. Bierze ono udział w regulacji pracy serca. Oprócz tego surowe kakao jest bogate w przeciwutleniacze. Pomagają one chronić krwionośne naczynia przed uszkodzeniami i pomagają one zmniejszyć ilość błędnego cholesterolu. Kakao surowe jest bardzo cenne w antyoksydanty, które zapobiegają się w gromadzenie wolnych rodników, a przez to opóźniają procesy starzenia się naszych komórek. Bardzo ważnym antyoksydantem, który jest zawarty w surowym kakao są katechiny. Gdy wpłynie na nasz organizm, to pozwala naszym komórkom w szybszy sposób się zregenerować. Katechiny działają na komórki bardzo energetyzują i spowalniają nasze procesy starzenia się. Jest to kolejny bardzo ważny powód na to, aby często sięgać po kakao surowe. Chyba po tym tekście już nikogo nie będzie trzeba namawiać do surowego kakao. Co więcej nie będzie trzeba przekonywać przewagą surowego kakao nad tym zwykłym.

Tags: kakao, kakao surowe, surowe

loading
×